Home > Nieuws > Koppeling van konijnen bij onze opvang

Koppeling van konijnen bij onze opvang

26 januari 2021

Hallo, ik ben Alice. Ik ben 1 van de vrijwillige konijnenverzorgers bij Dierenopvang Hengelo.
Ik wil graag iets vertellen over het koppelen van konijnen, en neem daarvoor een koppeling uit de praktijk van onze opvang als voorbeeld, de koppeling van Saar.

Saar is een Vlaamse reus, zij zat al 8 maanden in onze opvang. Onze opvang heeft een aparte kleindierafdeling, met konijnen en cavia’s, daar woonde ze dus al die tijd in een ruime ren met groot schuilhok. Iedere verzorger was dol op Saar. Saar is een grote vriendelijke reus; dol op aandacht, van kroelen krijgt ze geen genoeg.
Konijnen zijn groepsdieren, daarom plaatsen we ze altijd minimaal per 2. In onze opvang is er gelegenheid om het eigen konijn mee naar de opvang te nemen, om te testen of het klikt met het opvang-konijn. Als er belangstelling is voor een konijn, kan de klant een afspraak maken om te daten met hun eigen konijn. Of iemand kan 2 konijnen uitkiezen van onze opvang en wij gaan die dan op verzoek van de klant koppelen. Voor Saar was af en toe wel belangstelling, maar het klikte steeds niet met de potentiele partner. Saar ontpopte zich dan als een erg felle tante en beet van zich af. Het was steeds geen geschikte match met het konijn van de klant, dus er volgde geen adoptie. Dit was de reden dat ze 8 maanden bij ons in de opvang woonde.

Gelukkig kwam er op een dag een klant met een konijn waarbij het daten beter ging.
Flappie is een groot Lotharinger, ongeveer net zo groot als Saar. Op zich is grootte niet heel belangrijk bij het koppelen van konijnen, maar Saar kan pittig zijn, dus een groter konijn erbij is in dit geval een goed idee. De klant en haar zoon hebben eerst kennis gemaakt met Saar, Saar liet zich natuurlijk meteen heerlijk aaien door het jongetje. Saar was goedgekeurd door de klant en de zoon. Maar het belangrijkste moest nog goed gaan: de date tussen de konijnen.

Voor de date zetten we de konijnen dan op “”neutraal terrein””. Dit betekent dat we niet in de ren van Saar daten, omdat Saar dan kan vinden dat die ren van haar is, en er geen nieuw konijn bij in mag. Konijnen zijn hele territoriale dieren, en in het eigen hok kan zo’n date dan heel snel misgaan omdat het nieuwe konijn als indringer wordt gezien. Daarom hebben we Saar en Flappie in een nieuwe ren gezet, die voor allebei dus vreemd was. Dat ging heel goed, Saar was onder de indruk van Flappie, en helemaal niet dominant of fel. We zagen juist wat afwachtend gedrag bij Saar. Flappie leek haar ook te accepteren en het voortouw te nemen. Bij een date laten we de konijnen minimaal een half uur bij elkaar, we willen goed in kunnen schatten wat ze van elkaar vinden.

Zowel wij van de opvang, als de eigenaresse van Flappie hadden er vertrouwen in dat de koppeling thuis zou kunnen slagen. Dus nu werd Saar wel geadopteerd. De eigenaresse had zich goed ingelezen in koppelingen, dus wilde de rest van de koppeling thuis doen. Natuurlijk geven wij ook nog informatie voor de koppeling thuis en kan de klant bij vragen altijd contact met ons opnemen. Op onze opvang is ook gelegenheid voor een koppelvakantie, dat betekent dan dat wij de koppeling doen, het konijn van de klant logeert dan tijdelijk bij ons. De klant kan het koppel ophalen als het goed klikt, en de konijnen rustig op elkaar reageren. In overleg met de klant wordt gekeken of een koppelvakantie wenselijk is voor de konijnen.

Hoe is het nu met Saar en Flappie?
Goed, heel goed! Ze vonden het de eerste dag bij Flappie thuis nog wat onwennig, maar ze zijn erg snel naar elkaar toe gegroeid.
Ze wassen elkaar, eten samen en slapen tegen elkaar aan. En dat is precies wat we wensen voor elk konijn: een maatje waar ze mee samen door het leven kunnen gaan, meerdere maatjes mag natuurlijk ook!
Wij, de verzorgers van de opvang, missen die grote vriendelijke reus enorm. Maar voor Saar zijn we enorm blij dat zij haar maatje heeft gevonden, en haar for-ever-home.

074 - 25 040 46 info@dierenopvanghengelo.nl Steun ons Facebook Instagram Linkedin Vriendenmuur
Toon filters
Toon resultaten
Steun ons
Maandag:
Vandaag open om 13:00 uur
Geopend, sluit om 16:00 uur
Gesloten
Dinsdag:
Vandaag open om 13:00 uur
Geopend, sluit om 16:00 uur
Gesloten
Woensdag:
Vandaag open om 13:00 uur
Geopend, sluit om 16:00 uur
Gesloten
Donderdag:
Vandaag open om 13:00 uur
Geopend, sluit om 16:00 uur
Gesloten
Vrijdag:
Vandaag open om 13:00 uur
Geopend, sluit om 16:00 uur
Gesloten
Zaterdag:
Vandaag open om 10:00 uur
Geopend, sluit om 12:00 uur
Gesloten
Zondag:
Vandaag Gesloten